Kaip atpažinti ekologišką produktą

Iš vaikystės dažnam atklysta šviesus prisiminimas – ankstus rytas, rasos lašeliais padabinta žalia žolė ir raudonskruostis obuolys, kurį atkandus į šalis ištrykšta sultys, o gomurį lepina neapsakomas skonis. Viskas tikra, viskas be menkiausios chemijos, viskas tik natūralu. Taigi, ieškome to ir suaugę, savo vaikams stengiamės pirkti gerą maistą. Bent jau taip įsivaizduojame. Vis dar laikomasi stereotipų, kad ekologiškas maistas geresnis, net ir nelabai žinant kodėl. Prekybos centruose ranka tiesiasi į kažkokiais žalios spalvos paveiksliukais pažymėtą pakuotę. Šeštadieniais lankomės ūkininkų turgeliuose, kur žongliruojama marketinginiais triukais „tikrai tikrai ekologiška“ ar važiuojame pirkti pas kolegės draugės mamą ekologiškų daržovių ir kiaušinių. Ji gyvena vienkiemyje, kuris apsuptas kiek akis aprėpia didžiulės žemės ūkio bendrovės laukų… Ar tikrai tai ekologiškas maistas? Ne! Jūs pakliuvote į žaliuosius spąstus.

Kas yra ekologiškas maistas? Tai maistas, kuris turi atitikti keliamus reikalavimus nuo lauko iki galutinio vartotojo ir tai įvertina nepriklausoma kontrolės įstaiga. Ekologiškam maistui keliami dideli reikalavimai. Pavyzdžiui, auginant augalus nenaudojamos sintetinės trąšos ir pesticidai, nustatyti atstumai nuo taršos šaltinių – magistralinių kelių ar intensyvios žemdirbystės laukų, nenaudojami GMO (genetiškai modifikuoti organizmai), produkcija nėra apdorojama jonizuojančia spinduliuote ir pan. Netgi ekologišku ūkis negali tapti iš karto. Dvejus metus trunka pereinamasis laikotarpis, kai ūkininkaujama ekologiškai, bet produkcija dar negali būti vadinama ekologiška. Trečiaisiais metais jau gaunamas ekologiškas derlius. Visą tą laiką ir vėliau ūkį kontroliuoja sertifikuojanti įstaiga. Jei perkate gaminį, jo sudėtyje turi būti ne mažiau kaip 95 proc. ekologiškų ingredientų.

Manote, kad tie sertifikatai niekam nereikalingi, nes perkate iš žmonių, kurie tikrai tikrai augina tik sau, ir tikrai tikrai yra sąžiningi? Galbūt. Bet ekologiškas gyvenimo būdas būna ir apsimestinis, o būna, kad žmonės tiesiog neturi atitinkamų žinių ekologiškai ūkininkauti. Patikėkit, nei ligų, nei vabalų žalia vytele ir kilniomis mintimis nuo lauko nenuginsi, derlius bus visai menkutis ir be prekinės išvaizdos.

Lietuvoje ekologinius ūkius sertifikuoja VšĮ „Ekoagros“, o jų tinklapyje galima patikrinti kam suteiktas sertifikatas, patvirtinantis, kad maistas tikrai ekologiškas. Jei perkate ūkininkų turgelyje ar tokį ūkį radote internetinėje erdvėje, vien žodžiais taip pat nepasikliaukite. Ūkininkas privalo pateikti ekologiško ūkio sertifikatą. Nebūkite kuklūs, kad nenupirktumėte savo vaikams pieno iš šeimininkės, kurios manymu „Miesčionys viską suės“…

Perkant supakuotus produktus tai dar paprasčiau – ekologiškas produktas visada bus paženklintas visoje Europos Sąjungoje priimtu ekologiško gaminio logotipu. Tai – iš žvaigždučių sudėtas lapas žaliame fone. Juo gali būti ženklinami ir importuojami gaminiai. Dabartinis ekologiško gaminio logotipas naudojamas nuo 2010 metų. Gali būti naudojamas ir nespalvotas logotipas, bet tik tuo atveju, kai jo spalvotą variantą naudoti nėra praktiška. Atkreipkite dėmesį, kad ženklinant ekologišką maistą, privaloma pateikti ūkio subjekto, kuris atliko paskutinę gamybos arba paruošimo operaciją, kontrolės institucijos / kontrolės įstaigos kodą. Kalbant paprasčiau, turite matyti maždaug tokį vaizdą:

2

LT-EKO-001
ES žemės ūkis

Šalia gali būti sertifikacinės įstaigos ženklas (nebūtinai) arba štai toks lietuviškas nacionalinis ekologiškų produktų ženklas:

1

Taigi, griebdami maišelį su skambiu užrašu „eko“, kas gali reikšti, jog tai tiesiog ekonomiška pakuotė, ar dailų pakelį su archaiška kaimo gryčia ir šūkiu apie natūralumą, neapsigaukite. Nors matysite daug medalių, kitokių kokybės ženklų, suraskite ant pakuotės žaliąjį lapelį. Tik jis įrodo, kad savo šeimai ir vaikams perkate tikrai ekologiškus produktus.

Jei domitės ekologija, turėtumėte žinoti, kad ekologiškas gali būti n  e tik maistas, bet ir buitinė chemija, drabužiai, baldai, popierius, namai ir namų apyvokos daiktai ir net atostogos! Ekologiški ne maisto gaminiai ženklinami Europos Sąjungos ekoženku „ES gėlė“. Taip pažymėti prietaisai gali taupyti energiją, jų atliekos yra perdirbamos. Šis ženklas negali būti naudojamas farmacijoje.

3Norėdami būti ekologiški, nepamirškime elementarios logikos ir nepakliūkime į spąstus.

Leave A Comment

Your email address will not be published.